Link-uri utile

Contactează-ne

Sună la 0729.067.172

Depășește frica de eșec cu umor și stil alături de MagicPromo





Cum să îți depășești frica de eșec ca un boss – Mark Manson style

Să fim sinceri: frica de eșec e o tâmpenie (și tu știi asta!)

Hai să recunoaștem, tu și frica ta de eșec vă cunoașteți de ceva timp. Sunteți exact ca acei prieteni toxici care continuă să iasă împreună deși își pun piedică unul altuia la fiecare pas. Parcă au dezvoltat sindromul Stockholm. Însă astăzi, dragul meu cititor, vom cere un ordin de restricție împotriva acestei prostii numite „frica de eșec”.

Citești articolul ăsta pentru că, în fond, ai obosit de autocompătimire, crize existențiale și postări motivaționale stupide care conțin imagini cu pisici și citate atribuite în mod greșit lui Nietzsche. Ești aici pentru sinceritatea aia brutală, condimentată cu câțiva stropi sănătoși de sarcasm. Ei bine, felicitări, ai ajuns în locul potrivit!

Ce naiba este de fapt frica de eșec și de ce ne pasă?

Frica de eșec este acea voce enervantă din capul tău care urlă mereu ceva de genul: „Nu, prostule, nu încerca asta! Vei eșua lamentabil și toți prietenii tăi își vor face poze cu fața ta tristă și vor posta mema pe Instagram”. Ca să o spun mai simplu, este motivul numărul unu pentru care deschizi Netflix-ul când ai ideea genială că ar trebui să începi acel proiect care chiar contează.

Dar să-ți spun un secret micuț și murdar: toată lumea eșuează. TOATĂ lumea. Da, chiar și acei oameni care pozează cool în Imbracaminte personalizata pe Instagram, acei afaceriști obsedați de business care cară cu mândrie Genti rucsace personlizate și acele persoane organizate și perfecționiste care își notează absolut totul în agende si calendare personalizate. Ei eșuează. Mult.

Nu eșecul este dușmanul, e percepția noastră despre eșec

Eșecul în sine nu e rău. În mod ironic, eșecul este cel mai bun profesor pe care îl poți avea. Este ca profesorul ăla enervant și exagerat de strict din liceu, care îți teroriza existența. Nu îți plăcea de el, dar ai învățat o grămadă de lucruri utile în cele din urmă, chiar dacă ai făcut-o cu câteva lacrimi în ochi.

Problema nu este că eșuezi. Problema este că tu – da, tu! – interpretezi acel eșec ca fiind sfârșitul lumii, apocalipsa personală. În realitate, sfârșitul lumii se întâmplă mult mai rar decât crezi tu. Dacă fiecare eșec ar însemna că planeta va exploda, ai trăi într-un episod permanent din Die Hard și Bruce Willis ar face ore suplimentare ca să te mențină în viață.

Bine, și ce faci practic ca să scapi de frica asta minunată?

În mod șocant, primul pas este să recunoști că frica ești tu. Frica nu este o entitate abstractă care te urmărește noaptea ca Jason din „Friday the 13th”. Ești tu, manifestând o oarecare anxietate și un dram de nesiguranță. Îți plac adevărurile incomode? Perfect, ăsta e unul dintre ele.

Acum că știm ce e de fapt frica și că tu ești responsabil pentru ea, hai să vedem cum să-i dai una în cap și s-o reduci la tăcere pentru totdeauna (sau, hai să fim realiști, măcar să vorbească mai încet).

Strategii concrete ca să nu te mai sabotezi singur

1. Acceptă că vei fi lăsat pe jos, dar că ai voie să te ridici înapoi

Asta e realitatea, viața îți va da pumni în figură. Nu contează câte cărți de dezvoltare personală ai citit sau câte seminarii motivaționale ai frecventat, cineva sau ceva va reuși să te înfrângă cândva. Secretul, însă, constă în modul în care reacționezi. Trebuie să fii tipul ăla care se ridică după fiecare lovitură și zâmbește „Hai, mai încerci o dată?”.

2. Renunță la perfecționism – nu există așa ceva!

Știi care e problema cu perfecționismul? E o scuză genială ca să nu faci nimic niciodată. „Nu-i gata”, spui tu, când de fapt tot ceea ce faci e să amâni inevitabilul. Uită de perfecționism și adoptă conceptul „suficient de bun”. Realitatea este că majoritatea oamenilor nu acordă atenție detaliilor ridicole, doar tu ești obsedat de ele. Scrie asta undeva vizibil (sau măcar tatuează-ți temporar pe frunte).

3. Nu mai comparaU viața ta cu opera altora

Compararea constantă cu ceilalți îți creează stres inutil. Fiecare om își arată lumii doar părțile sclipitoare și fericite. Facebook și Instagram sunt pline de oameni care au vieți perfecte, când în realitate nu vezi decât highlight reel-uri. Compară-te cu tine însuți acum o lună sau un an, nu cu Mihai sau Ana care tocmai s-au întors din Bali pentru a cincea oară.

4. Cultivă-te, educate și învață constant

Nimic nu elimină frica de eșec mai repede decât să devii competent într-un domeniu. Cu cât ești mai educat și priceput, cu atât ai mai puțin timp să-ți faci griji stupide despre eșec. Învață mereu ceva nou și descoperă ce anume îți place. Vezi rapid cum anxietatea ta se micșorează considerabil atunci când faci ceea ce iubești și o faci bine.

Concluzia incomodă dar necesară

Frica de eșec va fi întotdeauna acolo, dar asta nu înseamnă că trebuie să o și asculți. Nu fi victima propriilor tale gânduri distructive. Ia viața asta nebună cu umor și acceptă că inevitabil vei strica niște lucruri.

Știi ce ai de făcut acum, așa că ridică-te din canapea, oprește serialul mediocru pe care oricum nici măcar nu îl urmărești și execută planul ăla nebun care-ți stă de ceva vreme în cap. Vei eșua? Probabil că da și sincer, cui îi pasă? Ridică-te, râzi de tine însuți și încearcă iarăși.

În final, nimeni nu își va aminti câte eșecuri ai avut, dar toți vor ține minte curajul de a încerca, de a risca și acea imensă satisfacție când vei triumfa.

Hai, fă-ne fericiți și dă-i drumul!