Cum să Dai Fail și să Te Simți Al Naibii de Bine Făcând-o!
În primul rând, hai să stabilim ceva clar chiar de la început. Nimeni, absolut nimeni pe planeta asta albastră, nu s-a trezit într-o dimineață și a spus fericit: „Hei, azi cred că o să eșuez spectaculos!”. Nu. Eșecul vine în viața noastră cu mare pompă și ceremonie, de obicei însoțit de două sticle de bere, un carton imens de pizza și Netflix. Știi exact despre ce vorbesc, nu-i așa? Așa că relaxează-te și hai să vorbim despre cum eșecul poate deveni cel mai bun prieten al tău.
Eșecul, prietenul enervant pe care nu-l poți evita
Felicitări! Acceptarea propriilor eșecuri este primul pas către un soi de iluminare modernă. Dacă Buddha ar fi trăit astăzi, probabil ar fi zis ceva de genul: „Viața e suferință. Asta e. Treci peste. Pune-ți niște Imbracaminte personalizata și fă din eșecul tău o poveste amuzantă cu care să cucerești lumea”. Bine, poate Buddha n-ar fi spus exact asta. Dar ideea e clară: eșecul e inevitabil.
Fie că ai eșuat într-o relație, în afaceri, la birou sau încercând să faci clătite fluffy ca în videoclipurile de pe YouTube, eșecul e universal și dureros. Partea bună? În mod ciudat, toți am trecut pe acolo și nimeni nu a murit. (Cel puțin sperăm că n-ai murit încă încercând să faci clătitele alea.) Ce vreau să spun aici, prietenul meu virtual, e că eșecul este inevitabil, dar suferința ta depinde exclusiv de tine.
Transformă fail-ul într-o poveste memorabilă
Toți avem eșecuri epice. Spre exemplu, în facultate, am decis că pot să devin expert în alpinism; mi-am cumpărat echipament scump, l-am îndesat în Genti rucsace personlizate și am plecat la drum. Rezultatul? Am stat cam trei ore în vârful unui deal minuscul, panicat și sunând disperat la salvamont ca să vină să mă coboare. Umilitor? Absolut. Dar știi ceva? Azi mor de râs de fiecare dată când spun povestea asta.
Ideea aici nu e să devii expert în eșecuri, ci să începi să accepți că ele există. Chiar mai mult, să le transformi în ceva valoros pentru tine și pentru alții. Povestește-le, râzi de ele, fă-te vulnerabil în fața prietenilor tăi. Vei constata că oamenii te iubesc mai mult pentru sinceritatea ta decât pentru imaginea perfectă pe care (degeaba) încerci s-o păstrezi cu disperare.
Succesul se ascunde de obicei după câțiva eșecuri monstruoase
Dacă ai impresia că cei care au succes au fost născuți sub o stea norocoasă și că tot ce ating devine aur, s-ar putea să fii puțin naiv sau chiar foarte mult greșit. Adevărul neobișnuit pe care nimeni nu vrea să-l spună e simplu: majoritatea oamenilor care reușesc spectaculos sunt, de fapt, experți în eșecuri. Au dat-o-n bară atât de des și atât de grav încât acolo unde alții plângeau compulsiv peste agende si calendare personalizate, ei au învățat lecțiile necesare pentru a deveni mai buni.
Eșecul nu e doar inevitabil. E esențial. Imaginează-ți viața fără eșecuri. Ai fi o persoană super plictisitoare care n-are nimic interesant de povestit la o bere. N-ai avea cicatrici care să demonstreze că ai trăit. Și cu siguranță nu ai avea înțelepciunea aia dureros de dobândită pe care acum o porți cu tine.
Cum să te simți bine când fail-ul te lovește în față
Știu, știu. Probabil că citești asta și te gândești: „Bine, Mark, teoriile tale sunt drăguțe, dar când eșecul chiar lovește, doare ca naiba și nu mă pot abține să nu mă simt mizerabil!” Și ai perfectă dreptate. Dar ghici ce? În clipa aia fix în care eșuezi, tocmai ai primit o invitație la cel mai tare show din lume: șansa să crești, șansa să fii mai autentic și șansa să devii mai bun data viitoare.
Există câteva metode simple și amuzante prin care să treci mai ușor peste senzația de „Sunt cel mai prost om de pe planetă” care vine la pachet cu fiecare eșec:
- Râzi de tine însuți — serios, încetează să iei totul atât de în serios. Eres prost în unele chestii și asta e okay!
- Sună un prieten și fă glume despre situație — crede-mă, funcționează minunat.
- Stai și acceptă durerea un pic — da, ți-am zis că asta nu e yoga happy-hour, e viața reală. Uneori doare și e okay să simți asta câteva momente.
Ce-am învățat practicând eșecul cu grație
Aș putea umple o duzină de cărți cu greșelile mele și cel mai probabil aș putea să le vând în milioane de exemplare. De ce? Pentru că oamenilor le place să vadă că nu sunt singurii care sărbătoresc periodic Festivalul Internațional al Eșecului. Cel mai mare lucru pe care l-am învățat este că eșecul nu are puterea să-ți decidă identitatea sau valoarea — doar tu faci asta.
Când reușești să decuplezi valoarea ta personală de rezultatul unei acțiuni, indiferent de rezultat, îți iei un bagaj imens de stres jos de pe umeri. Conștientizezi că ești mai mult decât sumă aleatorie a succeselor și eșecurilor tale. Ești uman, imperfect și asta e minunat. Așa că, dragă cititor, propune-ți azi să eșuezi puțin mai mult și să-ți pese puțin mai puțin de asta.
Eșecurile tale pot deveni inspirație pentru alții
Eșecurile nu sunt doar lecții pentru tine. Ele devin lecții pentru toți oamenii cu care îți împărtășești vulnerabilitatea. De aceea povestitul eșecurilor tale face ca oamenii să-și deschidă inimile față de tine. Te face mai real, mai autentic, mai puțin robot corporatist și mai mult o persoană pe care cineva chiar vrea să o cunoască.
Așa că nu-ți fie frică să vorbești deschis despre tot ce ai ratat. Într-o zi, cineva o să-ți mulțumească pentru că le-ai dat curaj să-și înfrunte propriile încercări.
În concluzie, prietene, eșecul chiar e super cool
Așadar, data viitoare când simți că lumea cade peste tine și îți vine să ascunzi capul sub pernă, amintește-ți că tocmai ai primit o oportunitate fantastică. Ai șansa de a deveni mai puternic, mai inteligent și mai autentic.
Dacă trebuie să dai fail, dă fail ca un șef. Fă un spectacol din asta. Povestește-l și râzi de el. Fii vulnerabil. Și cel mai important, amintește-ți că până