Link-uri utile

Contactează-ne

Sună la 0729.067.172

De Ce Sa Iti Pese Mai Putin Te Face Mai Fericit cu Adevarat

De Ce “Să-ți Pese Mai Puțin” E Cheia Fericirii Tale Reale (Și Nu, Nu Glumesc)

Știi momentul ăla când realizezi că viața ta e un haos controlat și că faci prea multe lucruri doar pentru că altcineva a decis că ar trebui să le faci? Ei bine, prietene, felicitări. Ești oficial om normal. Dar ai pățit să-ți pese prea mult din motivele greșite? Să te trezești făcând lucruri inutile, stresat până la ceruri, doar pentru că îți e teamă că cineva ar putea să verifice cumva nivelul tău de „normalitate”? Hai să îți spun un adevăr inconfortabil în stilul Mark Manson: cu cât îți pasă mai puțin de lucrurile banale și superficiale, cu atât îți rămâne mai mult timp să-ți pese de lucrurile care contează cu adevărat.

Mitul celor 1000 de lucruri care te fac fericit

Există un mit alimentat intens de marketing modern, conform căruia ai nevoie de cât mai multe prostii pentru a fi fericit. Ai nevoie de cele mai noi haine trendy, mașini scumpe, smartphone-uri din ce în ce mai subțiri și gadgeturi inutile care cică îți transformă viața într-un episod din Star Trek. Dacă încă mai crezi că fericirea este direct proporțională cu cantitatea lucrurilor pe care le deții, atunci prietene, îmi pare rău să te dezamăgesc, dar trăiești într-o minciună mare și grasă.

Crede-mă, am fost acolo. Și am câteva tricouri stupide și câteva electronice inutile care să dovedească asta. Dar ghici ce? Dacă vrei să îți personalizezi stilul într-un mod unic, fă-o inteligent: încearcă niște imbracaminte personalizata. E ceva mult mai interesant decât să te chinui să porți haine de sute sau mii de euro care nu te reprezintă în niciun fel.

De Ce îți pasă atât de mult de așteptările altora?

E timpul să înfrunți realitatea neplăcută: multora dintre noi ne pasă mult prea tare de ceea ce cred ceilalți despre noi. De parcă viața n-ar fi suficient de stresantă, ne-am decis că e o idee bună să ne încărcăm și cu anxietatea constantă generată de opiniile altora.

Hai să fim sinceri până la brutalitate: oamenilor nu le pasă atât de mult cât crezi tu. În general, fiecare persoană e obsedată de propria existență. Așa că, dacă ești convins că întreaga lume stă să analizeze fiecare mișcare pe care o faci, află că nivelul tău de paranoia e puțin cam ridicat. Nimeni nu stă să îți numere greșelile și imperfecțiunile de zi cu zi, în afară, poate, de mama ta, dar și ea o face cu dragoste (și un pic de sarcasm).

Lucruri pentru care chiar merită să-ți pese (și să-ți pese intens)

Am stabilit deja că multe preocupări cotidiene sunt doar metodă sigură de a-ți irosi timpul și energia. Deci, întrebarea firească ar fi: „Ce contează cu adevărat atunci?”. Uite câteva exemple:

  • Relațiile autentice cu oameni care chiar te apreciază, nu pentru numerele de followeri de pe Instagram, ci pentru ceea ce ești cu adevărat.
  • Timpul personal în care să faci lucruri care chiar îți plac, chiar și (sau mai ales) dacă ceilalți le consideră „lame”. Da, poți să citești cărți SF obscure sau să colecționezi figurine cu eroi Marvel dacă asta vrei și fix nimeni n-ar trebui să te judece.
  • Dezvoltarea personală autentică – să crești ca om, fără bullshit motivațional și cursuri de 5000 Euro care îți spun că meriți totul fără să faci nimic.

Personalizarea vieții tale – Cum să faci lucrurile tale mai interesante (fără să te chinui prea mult)

Fiecare om e unic și, deși sună ca o frază motivațională ieftină, adevărul e că stilul tău unic este cel mai interesant lucru despre tine. În loc să-ți petreci viața încercând să te potrivești într-o cutie predeterminată, de ce nu încerci să personalizezi mai mult lucrurile din jur? De la hainele pe care le porți până la obiectele pe care le cari zilnic, fiecare detaliu poate spune o poveste. Apropo, aruncă o privire pe aceste Genti rucsace personalizate și fă-ți ziua ceva mai interesantă decât să cari o gentă plictisitoare pe care o au toți colegii tăi.

Ignoră moda și tendințele (majoritatea sunt stupide oricum)

Serios acum, moda și tendințele sunt adesea dictate de persoane al căror principal scop este să-ți ia banii din buzunar și să ți-i mute inteligent în conturile lor bancare. Ce-ar fi să îți petreci timpul gândindu-te ce te face să te simți confortabil și bucuros, în loc să alergi după fiecare trend nou apărut?

Când alegi cum să-ți petreci timpul sau banii, regulile ar trebui să fie mai mult despre „Îmi place mie asta?” și mai puțin despre „Oare e la modă sau mă vor judeca prietenii dacă aleg asta?”. Dacă vrei să te simți bine și în control, încearcă să îți organizezi viața și planurile într-un mod simplu, dar eficient. Uite, chiar și lucruri mici ca niște agende si calendare personalizate pot face o diferență imensă în modul în care îți organizezi timpul și viața.

E timpul să zici „NU” și să te bucuri de asta!

Știi care e cuvântul magic al oamenilor fericiți? Nu, nu e „da”! „Nu” e răspunsul. Capacitatea de a spune demn și cu încredere „NU” lucrurilor, activităților și persoanelor care îți consumă energia și nu îți aduc bucurie e secretul unei vieți mai liniștite și mai fericite.

Nu trebuie să te scuzi pentru prioritățile tale, iar faptul că cineva se supără pentru că ai refuzat o invitație de care sincer n-ai chef nu e sfârșitul lumii. Sinceritatea brutală salvează timp și energie, dar n-o folosi până la extrem. Totuși, nu strică să te abonezi la mantra minimalistă „less is more”. Cu cât reduci din obiectivele și responsabilitățile inutile, cu atât îți faci viața mai fericită.

Concluzie: ignoră zgomotul, concentrează-te pe semnal

O viață fericită nu necesită neapărat să faci lucruri spectaculoase zi de zi sau să pari întotdeauna extraordinar în ochii altora. În schimb, e despre alegerea lucrurilor care sunt importante pentru tine și ignorarea zgomotului de fundal care încearcă să te distragă constant.

Învață care sunt lucrurile și oamenii cărora merită să le dedici energie emoțională și atentia ta. Învață să spui „nu”. Învață să îți pese mai puțin de lucruri și opinii inutile. Vei constata că asta nu te face un insensibil cinic, ci doar un om mai fericit și mai relaxat. Și în final, asta e ceea ce contează cel mai mult.